Teadlaste Öö teaduspärastlõuna (XVIII) teaduste akadeemias võtab fookusesse soola ja baltisaksa toidukultuuri

21. septembril kutsub Eesti teaduste akadeemia gümnaasiumiõpilasi, tudengeid ja kõiki teisi huvilisi osa saama Teadlaste Öö festivali raames toimuvast teaduspärastlõunast (XVIII). Tänavuse festivali peateema on toit ja see on ka akadeemia ürituse fookuses.

Teaduspärastlõuna toimub teaduste akadeemia saalis (Kohtu 6, Tallinn) kahes osas:

  • Esimeses osas toimub kaks eestikeelsete subtiitritega dokumentaalfilmi „Ulatage soola“ („Pass the Salt“, CBC Docs, 2020) seanssi. Filmis uurivad teadlased soola, mis on ajast aega inimkonna kultuuris, köögis ja viimasel ajal ka tervisekäitumises olulist rolli mänginud.  Koos otsitakse tõendusi levinud arvamustele soola tarbimise poolt ja vastu, kummutatakse müüte ja seatakse kahtluse alla kaua kehtinud tõekspidamisi. Sõna saavad teadlased, kokad ja teised „suure sooladebati" spetsialistid, kes tegutsevad laborites, köökides, soolakaevandustes ja isegi kosmoselaevades. Filmi lõpuks võib selguda, et paljugi sellest, mida arvasime soolast teadvat, on vale. Filmi treilerit vaata siit.

Pärast mõlemat seanssi vestleb Tallinna ülikooli teaduskommunikatsiooni lektor ja teadusajakirjanik Arko Olesk filmis käsitletud teemadel oma valdkonna ekspertidega. Loomulikult ootame ka publikut oma mõtteid jagama ja küsimusi esitama.

  • Teises osas tutvustab Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse teadlane ja Tallinna ülikooli professor Ulrike Plath koos oma tudengitega teaduslikele uuringutele tuginedes baltisaksa toidukultuuri. Kohapeal saame ka maitsta, kuidas toonaste retseptide järgi tehtud toidud mekivad.

Ajakava ja lisainfo

Teaduspärastlõuna 1. osa

  • Kell 14.30: Dokumentaalfilmi „Ulatage soola“ 1. seanss ja sellele järgnev vestlus toitumisnõustaja-tervisejuht Monika Jakobsoniga. Registreeru üritusele siin.
  • Kell 16.30: Dokumentaalfilmi „Ulatage soola“ 2. seanss ja sellele järgnev vestlus kardioloog Martin Sergiga. Registreeru üritusele siin.

Teaduspärastlõuna 2. osa

  • Kell 18.30: Baltisaksa toidukultuuri tutvustus. Registreeru üritusele siin.

Registreerumine: Teaduspärastlõuna eri kellaaegadel algavatele alaüritustele tulijatel palume kindlasti ette registreeruda hiljemalt 20. septembriks. Igale alaüritusele ootame osalema kuni 50 huvilist.

COVID-19:  Kontrollime tulenevalt Vabariigi Valitsuse nõuetest COVIDi digitõendit ehk märget enda vaktsineerituse, COVID-19 läbipõdemise või negatiivse koroonatesti tulemuse kohta. Täpsem info tõendi kohta terviseameti veebilehel. Palume kohale tulla vähemalt 10-minutilise ajavaruga.

Üritust rahastab Euroopa Liidu regionaalarengu fond Eesti Teadusagentuuri Teame+ programmist.

Lisainfo:
Krista Tamm, krista.tamm@akadeemia.ee, 5343 3341